SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - Bu Yönergenin amacı, Sakarya Üniversitesi bünyesinde yayınlanan veya yayın hayatına yeni başlayacak olan bilimsel dergilerin, bilimsel ve etik ilkelere bağlı ortak bir yayın stratejisi kapsamında yayın kalitelerinin yükseltilmesi ve ulusal/uluslararası üst düzey indekslerce kabul görmelerini sağlamak amacıyla koordinasyon görevini üstlenen Sakarya Üniversitesi Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğü’nün amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - Bu Yönerge, Sakarya Üniversitesi bünyesinde yayınlanan bilimsel dergilerin faaliyetlerini desteklemek, niteliklerini artırmak ve karşılaşabilecekleri çeşitli bilimsel ve etik sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla oluşturulan Sakarya Üniversitesi Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğü’nün amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- Bu Yönerge, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14’üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;
İKİNCİ BÖLÜM
Organlar, Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Koordinatörlük Kurulu
MADDE 5 – (1) Koordinatörlük kurulu, Koordinatörlüğün karar organıdır. Kurul, Koordinatör ve Sakarya Üniversitesi Dergileri Baş Editörler arasından dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur.
(2) Koordinatörlük kurulunda yer alacak üyeler, Sakarya Üniversitesi Dergileri baş editörleri arasından Koordinatörün önerisi üzerine Rektör tarafından belirlenir. Üyelerin belirlenmesinde farklı bilim dalları arasında denge gözetilir. Süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Süresi dolmadan ayrılan, baş editörlük görevi sona eren veya altı aydan fazla yurt dışında görevlendirilen üyelerin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üyeler görevlendirilir.
Koordinatörlük kurulu altı ayda en az bir defa toplanır. Kararlar, oy çokluğuyla alınır.
Koordinatörlük Kurulunun Görevleri
MADDE 6- Koordinatörlük Kurlunun görevleri şunlardır:
(1) Koordinatörlüğün bilimsel, teknik ve idari faaliyetlerini planlamak, yönetim ve çalışmaları ile ilgili konularda kararlar almak, çalışma düzenini tespit etmek, Koordinatörlükte çalışacak personelin niteliklerini belirlemek, Koordinatörlükle ilgili plan ve çalışma programlarını görüşüp karara bağlamak,
(2) Koordinatörlüğe yapılan başvuruları değerlendirip görüş belirtmek,
(3) Diğer kurumlarla/birimlerle yapılacak iş birliği esaslarını belirlemek,
(4) Mevcut imkânları değerlendirerek uygulama ve araştırma alanları konusunda ayrıntılı kararlar almak,
(5) Koordinatörlük bünyesinde bulunan dergilerinin yayın faaliyetinin ücretli olup olmayacağına karar vermek ve ücretli olmasına karar verilmesi durumunda ücreti belirlemek,
(6) Koordinatörlük bünyesinde kurulabilecek birim ile grupları ve bunlarda görevlendirilecek elemanlarla ilgili olarak Koordinatörün önerilerini incelemek, Koordinatöre öneri ve tavsiyelerde bulunmak, Koordinatörün gündeme getireceği her türlü konuyu karara bağlamak,
(7) Yılsonu faaliyet raporlarını hazırlayarak, raporların Koordinatör aracılığı ile Rektörlüğe sunulmasını sağlamak, bir sonraki yıla ait çalışma programını belirlemek ve Rektörlüğe iletmek
Koordinatörlükten Sorumlu Rektör Yardımcısının Görevleri
MADDE 7 – (1) Rektör Yardımcısının koordinatörlükle ilgili görev ve sorumlulukları şunlardır:
Koordinatör
MADDE 8 – (1) Koordinatör, Rektör tarafından Üniversitenin öğretim üyeleri arasından üç yıllığına görevlendirilir. Görev süresi biten Koordinatör tekrar görevlendirilebilir.
(2) Koordinatör, Koordinatörlüğün amaçları doğrultusunda, çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesinden ve Koordinatörlüğün tüm etkinliklerinin gözetim ve denetiminden Rektöre karşı birinci derecede sorumludur.
(3) Koordinatör kısa süreli ayrılmalarda yardımcılarından birini vekil olarak bırakır. Koordinatörlüğe vekâlet altı aydan fazla süremez. Vekâletin altı aydan fazla sürmesi durumunda Koordinatörün görevi sona erer. Koordinatörün görevden alınması veya görev süresi dolmadan görevden ayrılması durumunda, Rektör tarafından yeni Koordinatör görevlendirilir.
Koordinatörün Görevleri
MADDE 9- (1) Koordinatörün görevleri şunlardır:
Koordinatör Yardımcıları
MADDE 10 – (1) Koordinatörlüğün çalışmalarında yardımcı olmak üzere Koordinatör tarafından Sakarya Üniversitesi öğretim elemanları arasından en fazla iki kişi, üç yıl için koordinatör yardımcısı olarak görevlendirilir.
(2) Koordinatör görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini vekil bırakır.
(3) Koordinatör Yardımcısı, Koordinatör ile iş birliği içinde Koordinatörlüğün etkinliklerini yürütür.
(4) Koordinatörün görevinin sona ermesiyle Koordinatör yardımcılarının da görevi sona erer.
Koordinatör Yardımcılarının Görevleri
MADDE 11- Koordinatör yardımcılarının görevleri şunlardır;
(1) Koordinatörlük bünyesinde kurulabilecek birim ve grupları ve bunlarda görevlendirilecek elemanlarla ilgili olarak Koordinatörün önerilerini incelemek,
(2) Koordinatöre öneri ve tavsiyelerde bulunmak,
(3) Başvuru yapılan indekslerin süreçlerini kontrol etmek ve Koordinatörlüğe önerilerde bulunmak,
(4) Dergilerin yayın sürekliliğini kontrol etmek ve koordinatöre rapor sunmak.
Koordinatörlük Birimleri
MADDE 12 – (1) Koordinatörlüğün amaçları doğrultusunda çalışmalar yapmak üzere gerekli görülen konularda Koordinatör tarafından ilgili birimler oluşturulur.
(2) Koordinatörlük biriminin başkanı ve iki üyesi, Koordinatörün önerisi ile ilgili Rektör yardımcısı tarafından iki yıllığına görevlendirilir.
(3) Koordinatörlük birimleri, yapılacak çalışmanın niteliğine göre, Üniversitenin öğretim elemanları, koordinatör çalışanları ve/veya bu konuda uzman kişilerden oluşturulur.
(4) Koordinatörlük birimleri, gerçekleştirdikleri faaliyetlerle ilgili bir raporları Koordinatöre sunarlar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Koordinatörlüğün Amaçları ve Faaliyet Alanları
Koordinatörlüğün Amaçları
MADDE 13– (1) Koordinatörlüğün amaçları şunlardır:
a) Sakarya Üniversitesi’nin ve birimlerinin tüm bilimsel dergi faaliyetlerini merkezî bir organizasyon çerçevesinde koordine etmek ve bilgi desteği sağlamak,
b) Sakarya Üniversitesi’nin ve birimlerinin basılı ve/veya elektronik dergilerinin plânlanması, yayımlanması, bastırılması, dağıtımı ve satışına ilişkin usul ve esasları düzenlemek,
c) Sakarya Üniversitesi Bilimsel Yayın Koordinatörlüğü ile koordineli bir şekilde çalışmak,
d) Yayın faaliyetlerinin ortak ihtiyaçları için altyapıyı oluşturmak, bilimsel dergi faaliyetlerinin kalitesini artırmak amacıyla ilgili birimleri kurmak,
e) Bilimsel alanda akademik gelişmeye katkıda bulunmak, akademik yayınların kalitesini artırmak üzere araştırmalar ve uygulamalar yapmak, akademik kalitenin artırılmasında karşılaşılabilecek sorunlara çözüm yolları aramak,
g) Yurt dışındaki ve yurt içindeki kurum ve kuruluşlarla bilimsel dergiler alanında iş birliği yapmak,
h) Yayıncılık faaliyetlerindeki uluslararası standartların oluşmasına öncülük etmek ve uluslararası geçerliliği olan standardizasyon, sertifikasyon ve indeksleme çalışmaları yapmak,
i) Yayın hakları, telif, lisans anlaşmaları gibi konularda araştırma, bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti sunmak,
k) Üniversitenin çeşitli birimleri ile iş birliği içinde, bilimsel dergi faaliyetleri ile ilgili yapılmış ulusal ve uluslararası çalışmaları incelemek,
l) Rektörlük makamınca verilen bilimsel dergiler ile ilgili diğer görevleri yerine getirmek.
Koordinatörlüğün Faaliyet Alanları
MADDE 14 – (1) Koordinatörlüğün faaliyet alanları şunlardır:
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Bilimsel Dergilerle İlgili Esaslar
İmtiyaz Sahibi
Madde 15- (1) Üniversite bünyesindeki birimler tarafından kurulan tüm dergilerin imtiyaz sahibi Sakarya Üniversitesi Rektörüdür. Rektörlük adına dergilerin plânlanması, yayın kurallarına uygunluğunun sağlanması, yayımlanması süreçlerine dair usul ve esasları Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğü yürütür.
(2) İmtiyaz sahibi, derginin künye/jenerik kısmında mutlaka belirtilmelidir.
Baş Editör
MADDE 16 — (1) Baş Editör, makalenin dergiye ulaşmasından yayımlanmasına kadar bütün yayın ve hakemlik sürecini yöneten ve derginin kalitesinden ve performansından sorumlu olan kişidir. Baş Editör, İngilizce dilinde yayımlanan dergilerde- “Editor in Chief” olarak adlandırılır.
(2) Baş Editör, ihtiyaç duyması hâlinde sayı editörleri görevlendirebilir.
(3) Baş Editör, Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğü'nün ve ilgili birimin önerisi ile Rektör tarafından, derginin amaç, kapsam ve alanına uygun, aşağıdaki şartları taşıyan en az doktor unvanına sahip Dekan, Yüksekokul Müdürü ve Enstitü Müdürü hariç olmak üzere ilgili birimin öğretim elemanları arasından üç (3) yıl süreyle görevlendirilir.
Gerekli görülmesi durumunda ilgili Rektör, Baş Editör’ü değiştirebilir. Görevi sona eren Baş Editör yeniden görevlendirilebilir.
Baş Editör’ün Görevleri
MADDE 17 — (1) Baş Editör’ün görevleri şunlardır:
Editör Yardımcısı
MADDE 18- (1) Editör yardımcıları, Baş Editör tarafından görevlendirilir.
(2) Baş Editör’ün görev süresi dolduğundan editör yardımcısının da görev süresi dolar.
(3) Editör Yardımcısı, Baş Editör'e karşı sorumludur.
Editör Yardımcısının Görevleri
MADDE 19 — (1) Editör Yardımcısının görevleri şunlardır:
Dergi Editör Kurulu
MADDE 20 — (1) Dergi Editör Kurulu, editör ve derginin amaç ve kapsama alanına ilişkin çeşitli disiplinlerden ve alanında uzman temsilci üyelerden oluşur. Dergi Editör Kurulu, İngilizce dilinde yayımlanan dergilerde "Editorial Board” olarak adlandırılır.
(2) Dergi Editör Kurulu, derginin Baş Editörü tarafından, Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğü ile işbirliği yapılarak oluşturulur.
Dergi Editör Kurulunun Görevleri
MADDE 21 — (1) Dergi Editör Kurulunun görevleri şunlardır:
Hakemlik Süreci
MADDE 22 — (1) Hakemlik süreci aşağıdaki şekilde yürütülür:
Baskı ve Yayın Esasları
MADDE 23 — (1) Baskı ve yayın esasları şunlardır:
Dergilerin Yayın Esasları
MADDE 24 - (1) Üniversite bünyesinde yayınlanacak olan dergilerin belirlemiş oldukları periyotlarda yayın yapması esastır. Söz konusu periyotlarda yayın yapılıp yapılmadığı Koordinatörlük tarafından denetlenir.
(2) Dergilerin basılı olarak yayımlanması, çoğaltılması, basım adeti ve dağıtımı hususlarında Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğü yetkilidir.
Dergi başvuruları
MADDE 25- (1) İlk kez yayına başlayacak bilimsel dergiler için, derginin faaliyetlerini yürütmek üzere oluşturulmuş bir dergi editör kurulu/yayın kurulu, derginin yayın amaçları, vizyonu ve misyonunu da içeren bir rapor ile birlikte Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğüne başvuruda bulunur.
(2) Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğü derginin ulusal ve uluslararası dizinleme kuruluşlarının ölçütlerine göre gerekli incelemeleri yaptıktan sonra uygun gördüğü başvuruyu ve derginin kurulumuna dair yönelik teklifini Senatoya sunar.
(3) Senato kararıyla ilgili derginin kuruluş onayı verilmiş olur. Derginin yayıma başlamasına onay verildikten sonra, derginin ulusal ve uluslararası dizinleme kuruluşlarının ölçütlerine göre yayımlanması sorumluluğu o derginin editör kurulu/yayın kuruluna aittir.
Sekretarya
MADDE 26- Yayınlanan dergilerle ilgili resmi işlemler, ilgili yazışmalar, DOI alımı, ISSN, E-ISSN başvuruları ile sekretarya işleri Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğü tarafından yürütülür.
Etiğe Aykırı Davranış
MADDE 27- Bir yayının hazırlanması veya yayımlanması ile ilgili olarak etiğe aykırı davranış tespit edildiğinde, Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi hükümleri uygulanır. Yönerge hükümlerine göre etiğe aykırı davranış tespit edilirse, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince ilgili yazar(lar) hakkında soruşturma açılabilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ve Fiziki Mekân İhtiyacı
MADDE 28 – (1) Koordinatörlüğün akademik, teknik, idari personel ve fiziki mekân ihtiyaçları 2547 sayılı Kanunun 13’üncü maddesine göre Rektörlük tarafından karşılanır.
Yürürlük
MADDE 29— Bu Yönerge, Sakarya Üniversitesi Senatosunca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 30 — (1) Bu Yönerge hükümleri, Sakarya Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.